2 Comments

 1. Interessante samenwerking tussen professionals van verschillende media. De opmerking van Francisco van Jole kan ik wel begrijpen; De disciplines van de betrokken personen zijn anders waardoor er een gemiddelde kwaliteit volgt.

  Het filmpje is uit 2007, en is al weer erg achterhaald.

  Wat we anno 2009 zien, is van een geheel andere orde. Het lijkt erop dat de schrijvende journalisten en presenterende media wat achter de feiten aanlopen. Het publiek schrijft wat er gebeurt (via onder meer Twitter), aangevuld met Twitterende professionals ter plaatse (journalisten, cameramensen, et cetera). Dit gaat zo snel, dat zelfs Nova ’s avonds in haar uitzending ‘laat’ is met de informatie (tekst en beeld).

  BBC schrijft toevallig over dit fenomeen vanavond (14 juni 2009): “Internet brings events in Iran to life“.

  Jaren geleden zag ik onderstaand filmpje “uit de toekomst”, waarin teruggeblikt wordt op het uiteindelijk offline gaan van de NY Times. Hierin wordt vooral Google genoemd als bedreiging. Wie weet gaat het uitkomen, en wellicht al wel sneller.

 2. Het filmpje is inderdaad gedateerd, Frank. Het geeft echter wel een beeld van de richting die aan de verschuivingen wordt gegeven door de papieren nieuwsmedia. Dat was toen, maar het blijkt anno 2009 eigenlijk al een te simpele oplossing.

  Als je (sociale) microkanalen zoals Twitter nauwlettend volgt, ben je al min-of-meer ‘live’ aanwezig bij de ‘developing stories’. Er zullen echter altijd media blijven die de verzamelde informatie op een presenteerblaadje aan het publiek over moeten brengen. Noem het een ‘actualiteitenprogramma’, al dan niet met meer achtergronden. Maar ook dat domein is inmiddels al niet meer voorbehouden aan kranten en/of televisie.

Leave a Comment.