Google Wave

Op dit moment circuleren zogenaamde ‘invites‘ voor het testen van Google Wave. Een selecte groep mensen mag al aan de gang met Google’s visie op het delen van informatie. Zij gaan met de bèta versie chatten, e-mailen, plannen etc. Taken die tot dusver voornamelijk met lokaal geïnstalleerde software van Microsoft en/of Apple worden gedaan. Het bijzondere aan Wave is dat het 100% online draait. Daardoor kan Google het niveau van informatie uitwisseling naar een hoger plan trekken: het internet dat altijd en overal beschikbaar en aanwezig is.

Deze ontwikkeling kan de wijze waarop met informatie wordt omgegaan drastisch veranderen. Traditionele computerbedrijven -zoals Microsoft en Apple- denken immers vanuit verwerking op een apparaat met lokale software, waarbij informatie pas na verwerking via internet wordt gedeeld. Google redeneert andersom en ziet het internet als het centrale informatiepunt. Van daar uit kan informatie richting alle mogelijke situaties kan worden gedeeld. Een fundamenteel ander principe, dus.

Eén van de meest interessante opties is wellicht wel de mogelijkheid om extensies te ontwikkelen voor Google Wave. Hiermee verzekert Google zich van een methode om alles en iedereen aan Wave te kunnen koppelen. Om een idee te krijgen waar Google mee bezig is, kun je hierboven het filmpje bekijken van de presentatie aan de ontwikkelaars. Het filmpje is al bijna 5 miljoen keer bekeken. Logisch, want in combinatie met de bedrijfsmatige slagkracht van Google -tevens eigenaar van YouTube- zou dit wel eens een héél belangrijke algemene ontwikkeling kunnen worden. Dus oók voor alles wat met (online) marketingcommunicatie te maken heeft. U bent gewaarschuwd…

3 Comments

  1. Ik zie het nog niet, dat Google Wave. Heb een beta invite en heb er mee gestoeid. Leek me als freelance journalist in eerste instantie een goede manier om met mijn opdrachtgevers te communiceren. Maar die zien (eigenlijk net als ik) geen meerwaarde. En Wave-en met mensen zonder Google Wave werkt niet.

  2. Dat laatste wat je aanhaalt is sowieso (nog..?) een bottleneck. Iedereen moet Wave hebben, anders werkt het niet. Het aantal Wave’ers is met de beperkte verspreiding rond deze bèta nog te klein. Persoonlijk twijfel ik of mensen wel zo makkelijk van routinematige handling van dagelijkse zaken af zal stappen. We hebben allemaal ons eigen mailprogramma, manieren om data onlien te distribueren etc. Ik zie mensen dat nog niet zo snel opzij zetten om dat vervolgens helemaal via Wave te gaan doen. Wellicht is Wave een project voor een lange adem van Google om het sucesvol te laten worden. Anderzijds: het is nog maar de bèta van een allereerste stapje in een nieuwe denkrichting. We mogen daarom niet verwachten dat dit binnen één à twee jaar mainstream is. Ik hoop voor Google dat zij intern ook niet die verwachting hebben, want dan zou e.e.a. inderdaad nog best wel eens tegen kunnen gaan vallen.

Leave a Comment.